Suomen sosiaalipsykologit ry tukee Ilmastoveivi2019-kampanjaa – Haastateltavana kampanjapäällikkö, sosiaalipsykologi Ella Lautaniemi

Suomen on ajettava EU-puheenjohtajuuskautensa aikana tiukasti ilmaston lämpenemisen rajaamista 1,5 asteeseen. Näin vetoaa Ilmastoveivi2019-kampanja, jonka tavoitteena on kerätä 500 000 allekirjoitusta vetoomukseen, joka luovutetaan Suomen uudelle pääministerille heinäkuussa 2019. Suomen sosiaalipsykologit ry on mukana tukemassa Ilmastoveivi2019-kampanjaa.

Ella Lautaniemi, sosiaalipsykologi, Ilmastoveivi2019 kampanjapäällikkö

”Ystäväni houkutteli minut alkuvuodesta mukaan kampanjaan. Siitä lähtien homma on vienyt mukanaan ja olen ollut puuhaillut veiviasioita päivittäin. Ilmastoveivissä minua motivoi se, että olemme ajan hermolla − toiminnan aika on tässä ja nyt. Suomi toimii heinäkuusta joulukuuhun EU-puheenjohtajamaana, ja meillä on ainutlaatuinen paikka tuoda ilmastoasiat EU:n toiminnan ytimeen. Tällaista tilaisuutta ei voi heittää hukkaan, sillä jotta ilmaston lämpenemisen vaikutukset pystytään pitämään hallittavina, on meidän käännettävä päästöt laskuun vuoteen 2030 mennessä [1].

Kampanjapäällikkönä keskityn koordinoimaan kokonaisuuksia ja pysymään sopivasti kärryillä kaikista kampanjan asioista. Ilmastoveivi2019 on temmannut mukaansa älyttömän lahjakkaita ja motivoituneita vapaaehtoisia. Kampanjassa on kyse ruohonjuuritason toiminnasta eikä meidän ”organisaatiossa” ole hierarkiaa, vaan kuka vaan voi olla jakamassa flyereita tapahtumissa, ideoida somesisältöjä tai lähteä mukaan tapaamisiin ministeriöön.

Sosiaalipsykologiselle osaamiselle on tarvetta ilmastotalkoiden monilla ulottuvuuksilla, esimerkiksi paljon puhutun ilmastoahdistuksen kohtaamisessa. Lisäksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa tarvitaan tietoa ja keskustelua ihmisten arvoista ja asenteista. Valitettavasti ilmastonmuutoksen vaikutukset myös johtavat jo tällä hetkellä tilanteisiin, joissa ihmiset joutuvat jättämään kotinsa esimerkiksi kuivuuden vuoksi [2] . Tulevaisuudessa ilmastopakolaisten määrä tulee olemaan huomattava, ja sosiaalipsykologeja tarvitaan edistämään eri ihmisryhmien sujuvaa rinnakkaiseloa.

Kampanjamme perustuu hyvään viestintään, ja meidän on otettava eri kohderyhmät erittäin tarkkaan huomioon päästäksemme 500 000 allekirjoituksen tavoitteeseemme. Lisäksi vapaaehtoisorganisaation kova vaihtuvuus luo omat haasteensa ryhmädynamiikan ylläpitämiselle. Tässä kaikessa sosiaalipsykologin koulutus on hyödyksi ja antaa hyvät edellytykset kampanjassa toimimiseen. Jos kampanja kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan!”

Lähteet:

[1] https://www.ipcc.ch/sr15/

[2] https://www.ilmastoveivi2019.fi/2019/03/29/ilmastopakolaiset.html

Ella Lautaniemi ilmastomarssilla yhdessä muiden kampanjan aktiivien kanssa huhtikuussa 2019.

Kuva: Eve Nieminen