Muistelua sosiaalipsykologian päiviltä – yhdistyksen pj Ritva Määttänen kertoo

Suomen sosiaalipsykologit ry:n puheenjohtaja Ritva Määttänen kertoo mukavista sosiaalipsykologian päivistä, jotka järjestettiin Kuopiossa 11.–12. huhtikuuta 2019, ensimmäistä kertaa keväällä.

Päivien teemana olivat konfliktit: Vastakkain – sosiaalipsykologisia näkökulmia konflikteihin. Teema oli ja on todella tämän päivän ajan hermoilla.

”Silmäluomia ei painanut uni torstaiaamuna, kun heräsin jo viideltä ehtiäkseni aamulla kuuden aikoihin Helsingistä Kuopioon lähtevään junaan. Mieleni täytti odotus ketä tuttuja tapaisin ja jännitys siitä, millaisia uusia kontakteja solmisin yhdistyksemme ständillä vierailevien kanssa. Kun lähdin Helsingistä, niin sää oli keväinen. Kun saavuin Kuopioon, olin palanut takaisin talveen. Ei haitannut yhtään, koska kaunis talvinen aurinkoinensää oli minua vastassa, kun saavuin Kuopioon. 

Hymyssä suin kävelin jäisenlumista katua pitkin Itä-Suomen yliopiston kampukselle rautatieasemalta. Matkalla piti tietysti käydä moikkaamassa torilla Veljmies-patsasta. Minusta se on vain jotenkin niin hieno. Eduskuntavaalien ehdokkaat lähestyivät minua värikkäänä parvena, se näky sai minut kiristämään vauhtiani ja en taakseni vilkuillut.

Meitä osallistujia Kuopiossa oli silmämääräisesti arvioituna noin kaksisataa. Päivien pääpuhujat olivat apulaisprofessori Michał Bilewicz (Varsovan yliopisto, Puola), professori Anu Kantola (Helsingin yliopisto) sekä professori Atte Oksanen (Tampereen yliopisto). Erilaiset mielenkiintoiset työryhmät antoivat mahdollisuuden tutustua konfliktin teemoihin erilaisissa konteksteissa, joita olivat mm. identiteetti ja elämänkulku, työelämän sosiaalipsykologiaa, vuorovaikutus ja konfliktit sekä historia, identiteetti ja sosiaalipsykologia.

Suomen sosiaalipsykologit ry:llä oli oma ständi heti ilmoittautumispisteen vieressä. Osallistujat olivat tosi kiinnostuneita toiminnastamme ja osan juttusilla piipahtaneen tunsinkin jo ennestään, kun olimme tavanneet eriyliopistojen oppiaine kahveilla. Tuntuipa kivalta nähdä tuttuja kasvoja ja vaihtaa kuulumisia, osan kanssa ei ehditty kuin moikata, mutta vielä varmalla törmätään.

Päällimmäisenä mieleeni jäi se, että FB-sivujamme kehuttiin ja uudet nettisivummekin oli huomattu. Monen kanssa mietimme yhdessä miten voisimme vielä paremmin tehdä yhteistyötä esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa ja niiden jotka ovat valmistuneet ja miettivät kuumeisesti tulevaisuutta. Heille kerroimme, että meillä on syksyllä alkamassa mentorointiohjelma, jota kannattaa hyödyntää. Innostimme hallituksen varajäsenen ja toimituspäällikön Emma Nortion kanssa opiskelijoita ja akateemisia tutkijoita kirjoittamaan meidän Vaikutuksessa-mediaan ja lupasimme olla itse aktiivisesti yhteydessä päivän esiintyjiin ja työpajoissa olleisiin, jos asia pääsisi unohtumaan. Saimme myös uusia jäseniä yhdistykseemme. Kiitos siitä!

Päivien iltajuhla vietettiin Ravintola Kuopion Klubilla. Istuin aivan mahtavassa seurassa, puheenaiheet olivat mielenkiintoisia ja voi sitä innokkuutta, jota kaikki tunsimme keskustellessamme yhdessä. Arvioisin, että salissa oli monta onnellista, jotka tunsivat, että ovat omiensa parissa. Tällaista lisää ja harmi sinulle, jos et päässyt paikalle, koska ruokakin oli hyvää, mutta seura oli ylivoimaisesti illan kohokohta. Tiesittekö muuten, että sosiaalipsykologi osaa taikoa? Taikova sosiaalipsykologi vangitsi meidän huomiomme tempuillaan, hänen taidokkaasta esityksestä saimme nauttia edelliselläkin kerralla Kuopiossa.

Perjantaina en valitettavasti itse ehtinyt paikalle työkiireideni takia, mutta Emma hoiti suhdetoiminnan tehokkaasti oman työpaja esityksensä välissä. Perjantaina virallisessa ohjelmassa oli yhdistyksellä oma puheenvuoro, jossa Emma kertoi mitä yhdistyksemme tekee ja innosti tulemaan mukaan toimintaamme.

LinkedInin kautta on tullut minulle paljon uusia kontaktipyyntöjä, kiitos! Kiva, kun verkostoidutaan, yhdessä me saadaan parhaiten näkyvyyttä sosiaalipsykologeille ja viedään meidän osaamista työelämään ja akateemiseen maailmaan.”


Apulaisprofessori Michał Bilewicz Varsovan yliopistosta.