Sini Hynysen alter ego on indieartisti Penni, joka laulaa vain asioista, jotka ovat totta. Kolmekymppinen Sini sanoo elämälle kyllä. Hän on opiskellut ja valmistunut sosiaalipsykologiasta, työskennellyt tutkimushankkeissa ja kuntoutuksen fasilitoijana, tehnyt uraa asiakasymmärryksen parissa, laulanut useissa bändeissä, lämpännyt Olavi Uusivirtaa ja kirjoittanut biisejä lukuisille artisteille.
Teksti: Maija Komonen
Sini on ollut lapsesta asti esiintyjä.
”Minua kuskattiin kitara- ja pianotunneille, ja vanhemmat raivasivat tilaa luovalle tekemiselle. Meillä se on näyttäytynyt yhteiskunnallisen osallistumisen kanavana. Hieman vanhempana aloitin myös laulutunnit, ja koulussa olin mukana monenlaisissa bändeissä”, Sini muistelee.
”Musiikki on aina liikuttanut minua, ja herkistyn sen äärellä. Asuimme osan lapsuudessani Yhdysvalloissa ja se on vaikuttanut musiikkimieltymyksiini. Sydämessäni on erityinen paikka ysäri-hiphopille.”
Myös kirjoittaminen astui kuvioihin ennen lukioikää.
”Meillä oli kirjoituskone, ja hakkasin sillä kaikkea mahdollista, kuten runoja ja tarinoita. Kirjoitin myös jo silloin ensimmäisiä omia biisejä pop-muodossa.”
Sosiaalipsykologian aika
Artistin ura tuntui kuitenkin liian riskaabelilta ja opiskelu yliopistossa houkutteli varmempana valintana. Sosiaalipsykologiaa Sini päätyi opiskelemaan lähes sattuman kautta, hän nimittäin huomasi kirjakaupassa sosiaalipsykologian pääsykoekirjan. Opiskelupaikka irtosi heti ensimmäisellä yrittämällä. Jo opiskeluaikana Sinin tahti oli hengästyttävä.
”Olin opiskeluaikoina töissä muun muassa laadullisten menetelmien kurssiavustajana, Kari Vesalan tutkimusavustajana sekä tutkimuskoordinaattorina Nelli Hankosen Let’s move it –hankkeessa. Olenkin ollut kirjoittamassa tieteellisiä artikkeleita jo ennen kandipapereita”, Sini nauraa.
Opiskeluaikojen osa-aikatyöhön liittyy myös eräs keskeinen työkokemus, jossa Sini pääsi yhdistämään sosiaalipsykologian osaamisen ja musiikin.
”Olin tuottamassa ja toteuttamassa kulttuuriperustaisia kuntoututuspalveluita Kartanokylpylä Kaisankodissa. Kehitin siellä esimerkiksi leirinuotio-konseptia ja fasilitoin muitakin musiikkia, laulua ja keskusteluita yhdistäviä tuokioita. Musiikin kautta pääsemme herkkyyden ja haavoittuvaisuuden äärelle, ja ryhmäytymisen laatu ja vertaistuki vaikuttavat merkittävästi kuntoutumisen onnistumiseen”, Sini kuvailee.
”Ymmärrän vasta nyt, miten mahtavalla tavalla pääsin tuossa tehtävässä yhdistämään osaamiseni ja intohimoni.”
Sini päätyi irtaantumaan akatemiasta ja siirtyi kauppalliselle puolelle, asiakasymmärryksen liiketoiminnan pariin, jossa hän työskentelee tänäkin päivänä asiakasymmärryksen johtajana (Head of Insight, suunnittelutoimisto Kuudes). Opintojen loppupuolella myös musakuviot alkoivat ottaa kunnolla tulta alleen.
Dylanista Sianna Hoon kautta Penniksi
”Entinen mieheni osti minulle lahjaksi studioaikaa 23-vuotiaana. Sen myötä syntyi englanninkielinen folk-pop- kokoonpano Dylan. Keikkailimme hurjasti ympäri suomea, ja ilmassa oli kuplivaa tunnettuutta. Lämmittelimme muun muassa Olavi Uusivirtaa ja Scandinavian Music Groupia.”
Levy-yhtiöiden kiinnostus heräsi ja erinäisten yhteydenottojen myötä Sini päätyi artistiksi Suomen Musiikki levy-yhtiölle. Tällöin syntyi uusi kokoonpano Sianna Hoo, ja kieli vaihtui suomeksi. Tähän aikaan kuului myös paljon tekstittämistä ja sessioita muille tekijöille.
”Sitten kävin läpi yksityiselämän kriisin ja päätin ottaa kunnon pesäeron myös levy-yhtiöstä. Halusin vapauden temmeltää ja minulla oli tarve kirjoittaa asioita, jotka ovat pelkästään totta”, Sini kertoo.
Nykyisin Sini on indieartisti Penni.
”Penni on minulle identiteetin ja vapauden repäisy, omaa elämää ravisteleva terapeuttinen kokemus. Penni on alter egoni ja hyvin henkilökohtainen projekti. Suhtaudun Penniin kunnianhimoisesti ja olen hakenut soundia paljon studiossa, mutta haluan ennen kaikkea, että laulut ovat merkityksellisiä minulle. Ihanaa toki, että ne ovat resonoineet muillekin.”
Aluksi äärimmäisen henkilökohtaisen materiaalin julkaisu ja esittäminen jännitti.
”Sen jälkeen olen huomannut, että mitä henkilökohtaisempia ja yksityisempiä tekstit ovat, sen jaetumpia ja samaistuttavampia niistä tulee.”
Sosiaalipsykologiasta riittää ammennettavaa
Sini on todellinen vuorovaikutuksen valtiatar, joka pääsee sosiaalisen kanssakäymisen äärelle kaikilla elämänalueillaan.
”Päivätyössäni olen tekemisissä monialaisten luovien suunnittelijoiden, eri toimialojen ja tieteen parissa. Sosiaalipsykologian myötä olen luova integroija monen eri alan välillä”, Sini pohtii.
Myös artistina ja tekstinkirjoittajana pääsee hyödyntämään sosiaalipsykologiaa valtavasti.
”Sanoittajana ymmärrän hyvin ilmiöitä ja narratiivien rakentumista. Näen myös, millaista maailmaa sanoilla luodaan, ja millaisiin valtarakenteisiin sanoitukset voivat ottaa kantaa. Joskus tehdessäni sanoituksia muille, artistit ovatkin sanoneet, että miten sä osaat lukea mun ajatuksia. On tehnyt mieli sanoa, että nämä ovat näitä sosiaalipsykologien taitoja”, Sini nauraa.
”Todellisuudessa kyse on tietenkin enemmän tavasta ymmärtää todellisuutta ja tarinallisuutta sekä empaattisuuden ja kokonaisuuksien hahmottamisen taidoista.”
Laulaja-lauluntekijänä pääsee kokemaan myös toisenlaisen vuorovaikutuksen tason eli keikkailun.
”Keikoilla omien biisien esittäminen, johon muut samaistuvat, on sanoinkuvaamattoman ihanaa ja lähes pyhä kokemus. Siinä on jotain taianomaista ja mystisyyttä, kun ne biisit mitkä olet itse kirjoittanut, muuttuvat jaetuiksi kokemuksiksi.”
Lisäksi musiikin kautta pääsee osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
”Omalla poptaiteella pääsee osallistumaan kulttuuriin ja tuomaan esille myös yhteiskunnallista osaamista. Olen aina toinen jalka vuorovaikutuksessa.”
Ajanhallinnan mestari
Penniltä on tulossa pian uutta musiikkia, ja Sini viettää tällä hetkellä paljon aikaa studiossa. Heti kun koronasta päästään, on tarkoitus suunnata jälleen myös keikoille. Koko ajan syntyy myös uusia biisejä. Tämä kaikki tapahtuu päivätyön ohella. Miten aika riittää kaikkeen?
”Ei aina riitäkään”, Sini nauraa.
”Mutta kaikki on tarkkaan kellotettua. Varaan oman ajan rutiineille, kuten aamusivuille, studioajalle, ajan Pennille, ajan muiden tekstien kirjoittamiselle. Musamaailmassa on todella vaikea sanoa ei, sillä kehittyisin nopeammin jos tekisin enemmän. Samoin saattaa harmittaa myöhemmin nähdä joku proggis, johon pyydettiin ja josta kieltäytyi.”
Toisaalta paineet lisääntyvät näkyvyyden mukana.
”Kun aktivoidun vaikka postailemaan somessa, alkaa muilta tulla kirjoituspyyntöjä. Se on tietenkin mahtavaa, mutta samalla kuvaan astuu kaupallinen taso sekä sosiaalinen vertailu”, Sini miettii.
”Siksin on tärkeää tehdä rajauksia, ja sanoa ei sellaisille asioille, jotka eivät tunnu hyvältä. Keskiössä tulee aina olla oma lepo ja palautuminen. Kaikki muu voi vaihtaa paikkaa ympärillä.”
Kun musiikin tekemisellä ei ole taloudellisia paineita, siihen kuuluu ihana vapaus.
”Musiikkiala on raadollinen, ja on mieletön onnenkantamoinen, jos musiikin kanssa osuu kultasuoneen. Itse olen kuitenkin pohtinut, että on itsesuojelun teko, ettei musiikki ole ainoa ammattini. Musiikin tehtävä ei ehkä ole elättää minua, vaan olla elämässäni kantava voima.”
Sini Hynynen
Kuva: Sanna Kaesmae
- Valmistunut VTM, sosiaalipsykologiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2017. Opiskeli sivuaineena psykologiaa ja puheviestintää.
- Työkseen Head of Insight suunnittelutoimisto Kuudennessa.
- Ollut laulajana Dylan- ja Sianna Hoo –kokoonpanoissa. Tekee nyt musiikkia indieartisti Penninä.
- Penni julkaisi ensimmäisen sinkkunsa Juhlaviikot Marraskuussa 2019 yhteistyössä Soundhill Music Oy:n kanssa. Uutta musiikkia julkaistaan alkuvuodesta 2021.
- Kuuntele Penniä Spotifyssa ja laita seurantaan Instagramissa.